Cria

Locatie: STUK Soetezaal

"Denk je dat je alles hebt gezien, zie je de Braziliaanse dansers van Suave. En dan weet je pas hoe vrij, ritmisch en sensueel heupen en billen, schouders en borstkassen kunnen bewegen."

Mirjam van der Linden, De Volkskrant ****

De Braziliaanse Alice Ripoll is eengrote naam in de internationale dansscène. Vijf jaar geleden ontmoette ze inde favela’s van Rio de Janeiro een groepdansers en raakte ze geïnspireerd doorhun moed en doorzettingsvermogen.Voor Cria vertrok ze vanuit de passinhoen de dancinha, combinaties van pop,funk, breakdance en Braziliaanse dansstijlen die er erg populair zijn. Terwijlpresident Bolsonaro de feesten rond die dansstijl verbiedt om de favela’s tecontroleren, drukken de jongeren er hungevoelens en levenslust mee uit.

In Cria dansen tien jonge dansersuit Rio alsof hun leven ervan afhangt.Explosief, wild en ruw. Het woord ‘cria’,Portugees voor ‘jong schepsel’ of ‘creëren’, wordt in de Braziliaanse straattaalgebruikt om affectie te uiten over eenjonge persoon voor wie je zorgt. Gedrevendoor het sociale onrecht in Brazilië reistRipoll in deze voorstelling naar de lichamen waaruit het leven ontspringt.

Foto's © Renato Mangolin