Off the Beaten Track

Locatie: STUK Auditorium

De lezing wordt online met live-streaming (een professionele live uitzending) gehouden. Koop je ticket vooraf! Wie reeds een ticket voor de lezing in STUK kocht, krijgt een link voor de live webcast toegestuurd.

Nina Maritz architects werkt vanuit Windhoek, Namibië en is een van de toonaangevende architecten van het Afrikaanse continent. Namibië is een land met sociaaleconomische uitdagingen, maar ook met een grote rijkdom aan natuur en landschap. Deze gegevens nopen tot het zorgzaam inzetten van beperkte middelen om zoveel mogelijk te bereiken zonder grondstoffen te verspillen. Nina Maritz gaat deze uitdaging aan door op innovatieve wijze met materialen te werken, en hun natuurlijke texturen en kleuren uit te buiten. De plekken die zij ontwerpt -of het nu gaat om scholen, gerechtsgebouwen of bibliotheken- zijn betekenisvol voor inheemse gemeenschappen, aangezien hun lokale materialen en hun eigen vakmanschap de sleutel zijn in het ontwerp en de realisatie van het project. Deze contextuele aanpak resulteert in klimaatadaptieve gebouwen met een beperkte ecologische voetafdruk. Bovendien is deze aanpak gericht op het ontwikkelen van zelfredzaamheid en de emancipatie van lokale gemeenschappen. De architectuur die daaruit voortvloeit is inheems, aards en tegelijkertijd verhalend en vol betekenis. Door het benutten van deze lokale kennis en vaardigheden plaatst het werk van Maritz zich buiten de platgetreden paden van de geglobaliseerde, gedigitaliseerde cultuur.

Anders beschouwd maken de natuurlijke rijkdommen Namibië tot een bestemming voor ecotoerisme, waar reizigers komen ervaren wat er overblijft van de schoonheid van ‘de buiten’, de wildernis. Maritz heeft haar ontwerpend onderzoek gericht op het verminderen van de (ecologische) voetafdruk van toerisme in de grote natuurreservaten, de erfgoedsites en de nationale parken. De Shipwreck Lodges in het Skeleton Coast National Park (2018) hebben bijna geen impact op het milieu. Twyfelfontein Visitors’ Centre (2006) is een architecturale vertaling van het lokale landschap en van (verloren) immaterieel erfgoed achter de productie van prehistorische rotstekeningen, die de authenticiteit ervan bewaart en doortrekt naar het heden.

Nina Maritz is afgestudeerd aan de universiteit van Kaapstad (Zuid-Afrika) en vestigde zich in 1992 in Namibië. Ze begon haar eigen praktijk in de Namibische hoofdstad Windhoek in 1998 om zich te richten op contextualiteit, duurzaamheid en gemeenschapsontwikkeling. Ze doceerde aan de verschillende onderwijsinstellingen zoals de University of Oregon, Namibia University of Science and Technology en Namibia Polytechnic.

AUDITORIUM 20/21 - OUTSIDE
lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design

Met OUTSIDE als thema richt deze lezingenreeks zich op de verhouding tussen de mens en diens ecosysteem – het ecosysteem dat de buitenwereld van elk stuk architectuur bepaalt. Hoe kan architectuur deze fragiele en hechte wisselwerking herstellen en versterken? Hoe worden de instrumenten van de architect zoals vakmanschap, materialiteit en typologie ingezet om buitenruimtes betekenis te geven en ruimtelijke verbanden tussen binnen en buiten te introduceren? En op welke manier kunnen de helende kwaliteiten van de natuur worden binnengebracht in een stedelijk leven?


Voor de live webcast ENKEL VOORVERKOOP (tot de dag van de lezing 17u)

www.stadenarchitectuur.be