Wiegbed

Locatie: College De Valk 01.13 / Tiensestraat 41, 3000 Leuven

Of het nu een grootschalig gebouw is, of een meubel, het werk van NU architectuuratelier is doordrongen van vakmanschap. Al vanaf hun eerste projecten is het ontwerpproces van NU het resultaat van een onderzoek in maquettes, mock-ups op ware grootte, en experimenten met materialen. De fascinatie voor de manier waarop de dingen worden gemaakt, wordt in dit proces steeds gelinkt aan dagelijks gebruik, en het is exact die aandacht voor dagelijks gebruik die we verbinden met het thema Slow Space.

Een duidelijk voorbeeld is het project Huis Perrekes, een instelling met zorg en begeleiding voor personen met dementie. Deze begeleiding gebeurt in een herkenbare en zo normaal mogelijke omgeving. Een visie die wordt doorgetrokken in zowel masterplan als architectuur en meubel, zoals het specifiek ontworpen ‘wiegbed’. Na de lezing zal moderator Pleuntje Jellema, onderzoeker aan de KU Leuven en auteur van ‘De Luwteplek’, verder ingaan op de manier waarop een nauwgezette studie van dagelijkse routines een invloed kan hebben op het ontwerpproces.

NU architectuuratelier is in 2004 opgericht door Armand Eeckels en Halewijn Lievens. NU werkt aan zowel groot- als kleinschalige gebouwen, ontwerpt meubels en interieurs, en ontwikkelt stalen en prototypes voor eigen en externe projecten. Recente projecten zijn o.a. Reconversie ICC in Gent, Onthaal Plantentuin Meise, en Ziekenhuis Bracops in Brussel.

AUDITORIUM 21/22 – SLOW SPACE
lezingenreeks architectuur, stedenbouw en design

Hoe manifesteert traagheid zich in de ruimte? Hoe ziet een traag proces eruit? Kunnen we weerstand bieden aan snelheid? Kunnen we tegengaan om over tijd en ruimte te spreken in termen van consumptiegoed? Hoe vertel je een verhaal over trage ruimte? Wie zijn de protagonisten (anti-helden) van dit verhaal? Is er een Slow Movement in opkomst? Wie zijn de ontwerpers en kunstenaars die zich bekommeren om traagheid? Hoe doen ze dat? Wat is de juiste trage attitude? De perfecte slow setting? De beste slow vibes?

PARTNERS: STUK, KU Leuven dep. architectuur, KU Leuven Cultuur, Existenz / STEUN VAN: stad Leuven, Vlaamse Overheid / SPONSORING: FEBELCEM, Vandersanden Group, Media A+ Architecture in Belgium / Ontwerp affiche: Buro Bertus