Workshop performancekritiek Playground

Locatie: STUK & M

We zoeken deelnemers voor deze workshop performancekritiek, georganiseerd door PZAZZ o.l.v. Pieter 'T Jonck.
Alle info vind je via deze link.

Sinds 2019 publiceert de website www.pzazz.theater geregeld over podiumkunsten, in de breedste zin van het woord. Achter de schermen werkt Pzazz echter ook aan de opleiding en ondersteuning van beginnende recensenten. Recenseren is immers niet alleen een passie, maar ook een ambacht. Om werk ter sprake te brengen moet je woorden en beelden vinden, en moet je inzicht verwerven in een geschiedenis. Pzazz waagt zich daarbij ook op glad kritisch ijs. Niet alleen de grote namen, maar ook experimenten waarvan de betekenis nog niet geboekstaafd werd in gouden letters, worden er besproken.

Performance is zo’n terrein. Zo achteloos als we het woord vandaag in de mond nemen als we een voorstelling niet in één of ander hokje kunnen onderbrengen, zo complex is de korte geschiedenis van het medium. Het diende als de koevoet die al in de jaren 1950 de grenzen tussen de podiumkunsten en die van de beeldende kunst slechtte, vanuit een uitgesproken kritiek op beiden.

De vraag is dan: welke rol speelt het medium vandaag? Wat ‘doet’ een werk dat levende lijven binnenbrengt in een tentoonstelling, of beeldende kunst presenteert op een podium? Wat doet het met die culturele ruimtes? Hoe vinden we daar woorden voor?

Naar aanleiding van Playground 2021 zoeken we het uit in een intensieve workshop, onder begeleiding van performance kunstenares Zhana Ivanova en criticus Pieter T’Jonck. De resultaten verschijnen op Pzazz, maar vormen ook de inzet van een gesprek op de laatste dag van Playground.