As You Think So Shall You Become

Locatie: Publieke ruimte Leuven

Tussen februari en juni 2022 landt het kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert in de Leuvense publieke ruimte met een combinatie van projecten. Ze nodigen ons uit om hun wereld van symbolische beeldtaal, doe-het-zelf rituelen en voortekenen te ontdekken. Ze maken van Leuven voor even een Robbert&Frank Frank&Robbert sneeuwbol voor de lente; een betoverende ervaring.

Betekenisvolle ontmoetingen staan centraal in de praktijk van Robbert&Frank Frank&Robbert. Ze kunnen plaatsvinden tussen een individu en een beeld/een zin, tussen twee personen onderling, of tussen verschillende mensen in een collectieve ervaring. Hun werk getuigt van hoop, weerstand en een wakker zijn in de wereld.


Curator: Karen Verschooren

In samenwerking met en met dank aan: Stad Leuven, Groendienst Leuven, Maakleerplek, Cas-co, SLAC, Let’s Talk Leuven en Fred&Ferry Gallery

Openingsmoment: Go Away Sorrow of the World - large

Zaterdag 12 februari, 16:00 - 18:00, Sluispark

Op een grote verlichtingspaal is een banner gemonteerd waarop te lezen staat ‘Ga weg leed van de wereld’, een mantra dat in 2008 bedacht werd door Frank&Robbert Robbert&Frank en sindsdien in verschillende fysieke vormen verschijnt. Wees welkom voor de officiële inhuldiging van dit tijdelijke monument (of monumentale werk). Verwacht een gezellig ritueel rond vuurkorven, met Go away sorrow of the world-soep, een streepje muziek en speeches.

Participatief project: DIY Shrines

12 februari - 18 juni

Voor het tentoonstellingsproject As You Think So Shall You Become ontwerpen en ontwikkelen Robbert&Frank Frank&Robbert 100 flat-pack shrines of kleine heiligdommen om tijdens hun events te verspreiden onder de Leuvenaars. Creëer je eigen persoonlijke rituelen rond het ‘heiligdom’ en geef het zo een betekenisvolle plaats in je leven. Robbert&Frank helpen je mee op weg.

Cirkelgesprek met Robbert&Frank Frank&Robbert

di 1 maart 10:00 Sint-Lucas Gent
Intern event
Taal: Nederlands

De publieke ruimte is voorzien van georganiseerde wachtruimte waar functionaliteit en ongezelligheid primeert; oog voor kwetsbaarheid of architecturale details is vaak afwezig. Robbert&Frank Frank&Robbert is een kunstenaarsduo dat vanuit hun praktijk als beeldend kunstenaars en performers, inzet op deze precaire plekken. Ze zien de pleinen, parken en straten als de canvassen om hun kunstpraktijk te activeren. Vanuit die gevoeligheid ontwikkelden ze in 2015 kleine houten koffertjes, ontworpen op de afmetingen van de handbagage van trein en vliegtuig. Tijdens de Vlaamse Residentie in Berlijn in 2019 evolueerden deze draagbare kunstwerken tot kleine intieme schrijnen. De schrijn wordt van zijn religieuze connotatie ontdaan en als ding an sich gepresenteerd. Het zijn uitwisselcabines, tijdscapsules, herinneringsdoosjes, maar evenzeer kleine kistjes die een ritueel kunnen herbergen. Tijdens het cirkelgesprek gaan Frank en Robbert vanuit dit persoonlijke narratief de dialoog aan met studenten van de ontwerpstudio 'Ruimte voor tussen-tijd' (Sint-Lucas Gent / opleiding Interieurarchitectuur).

Masterclass DIYShrines

di 22 maart 14:00 - 17:00, Maakleerplek

Robbert&Frank Frank&Robbert geven een gratis masterclass rond DIYShrines, hun flatpack-versie van een schrijn om je eigen rituelen mee te creëren. De masterclass is gericht naar een publiek van kunstenaars met een praktijk in beeldende kunst, performance, en installatiekunst.

Artist Talk: Robbert&Frank Frank&Robbert

di 22 maart 19:00, SLAC

In hun artist talk gaat kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert dieper in op hun praktijk in het algemeen en de projecten in de context van hun tentoonstelling: As You Think So Shall You Become. Ze nemen je mee in hun wondere wereld vol symbolische beeldtaal, doe-het-zelf rituelen en voortekenen, en nodigen je uit om zelf aan de slag te gaan met een door hen ontworpen DIY flatback shrine!

Robbert&Frank Frank&Robbert

Sinds 2012 gaan Frank en Robbert door het leven als het kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert. Deze intense samenwerking vormt de basis voor hun artistieke praktijk en symboliseert hun visie op vriendschap, collectiviteit, samenspel en kennisdeling. Samen realiseren ze een multidisciplinair oeuvre van objecten, prints, installaties, video's, acties in de openbare ruimte en cross-over performances op de grens tussen kunst en theater. Met hun werk verhouden ze zich actief tot de globale samenleving en formuleren ze vragen en poëtische alternatieven. Hun werk was te zien in solotentoonstellingen in o.a. Fred&Ferry Gallery (Antwerpen), Croxhapox (Gent), Netwerk (Aalst), Lage Egal Gallery (Berlijn), Buda (Kortrijk) en Be-Part (Waregem), en in groepstentoonstellingen in o.a. Baro Gallery (Sao Paulo), Charlama Contemporary Art Gallery (Sarajevo), Panthera Art Space (Brussel), Belvédère (Rotterdam), KW Institute for Contemporary Art (Berlijn), Dr. Guislain Museum (Gent) en BOZAR (Brussel).

Ze studeerden in 2012 af met een masterdiploma beeldende kunst aan het KASK Gent. Sinds januari 2021 worden ze vertegenwoordigd door Fred&Ferry Gallery (Antwerpen).